Ia-ți Linux-ul la plimbare

Există avantaje și dezavantaje în a utiliza o distribuție de Linux ca sistem de operare. Cel mai mare avantaj îl constituie faptul că majoritatea distribuțiilor sunt gratuite. Pe lista de avantaje putem include portabilitatea, adică să ai sistemul tău de operare pe un stick (că așa e frumos: când te duci în vizită la cineva să te duci cu SO-ul tău). Spuneam cândva cum poți să-ți instalezi Knoppix pe un CD / DVD. Dar avantajul pe care îl constituie stickul față de CD este că fișierele pot fi modificate și salvate pentru viitoarele sesiuni.
Lista de avantaje continua, însă nu trebuie să uităm că există și o listă de dezavantaje (pentru cei ce refuză să vadă dezavantaje, uite o prezentare aici).

Deci până la urmă vrei Linux pe stick. Programul îl găsești la adresa: aici (site-ul oficial: unetbootin.sourceforge.net). După copiere să ai grijă să introduci stickul și foarte important dacă ai setată Romania să treci pe US. După iți alegi distribuția dorită (eu am ales Slax pentru că e mic și foarte rapid), verifici dacă a recunoscut corect stickul și va începe copierea de pe net. Dacă ai deja o imagine în calculator, verifică dacă se află pe lista de distribuții suportate (aici) și apasă OK. După 5 minute eu ascultam muzică în Slax, dar asta depinde de dimensiunea imaginii care trebuie copiată și de viteza internetului tău, desigur.


Ultimul pas este să dai restart și să alegi ca sistemul să pornească (să boot-eze) de pe stick (în timp ce se încarcă apasă F1, F2, F12 sau DEL pentru configurare).