Ghid pas cu pas cum să scapi de Windows-ul piratat

Care este scopul: scopul ghidului este de a veni în ajutorul celor ce au probleme cu computerul , spre exemplu:
  • nu mai pornește Windows-ul, și înainte de a reinstala vrei să salvezi unele informații;
  • mi s-a virusat Windows-ul și vreau să salvez fișiere - fie pe CD, fie pe alt hard disk/partiție;
  • am un virus, dar nu pot șterge fișierul respectiv (antivirusul doar blochează accesul la el, dar nu îl poate dezinfecta/șterge);
  • am probleme cu un director: când intru în el se blochează explorerul - e din cauza unui fișier (de obicei un fișier video/poză căruia sistemul încearcă să îi creeze acea iconiță de previzualizare);
  • vreau să văd ce alte opțiuni (gratuite) mai există în afară de Window;
  • mi-am uitat parola de acces;
  • vreau să mă uit la filme XXX fără să las urme în calculator (am zis în, pe..., e treaba ta!);
  • vreau să...
Mi se adresează? Am încercat să fac acest ghid accesibil tuturor utilizatorilor, începând (și mai ales) celor cu puține cunoștințe în utilizarea calculatorului.

De ce am nevoie? De: 1 CD/DVD, un CD/DVD-writer, Windows (mai uită-te odată la cum se cheamă articolul), niște timp liber și puțină voință.

Cum se face? apasă aici pentru a începe copierea, apoi dă click dreapta aici și alege opțiunea Save (link) as... Primul fișier este o imagine de CD (KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN.iso, are 648 MB) deci va dura puțin. Esențial: salvează ambele fișiere în același director (spre exemplu pe desktop).
În timp ce se fișierul este descărcat, vom copia programul cu ajutorul căruia vom scrie respectivul fișier pe disc (CD). Programul se găsește aici (dacă linkul nu merge, caută pe softpedia.com iso cd burner). Atenție!: salvează-l în același director unde ai salvat celelalte 2 fișiere! (ex: desktop).
După ce fișierul KNOPPIX_V6.0.1CD-2009-02-08-EN a fost copiat cu succes, deschide-ți aplicația isocd.exe abia copiat.

Apasă butonul Burn it.


Programul va verifica dacă imaginea descărcată de pe internet este corectă.


Apoi va începe scrierea.


Și gata!


Tocmai ai creat un cd cu Knoppix, o distribuție de Linux.

Acum ce faci cu acest CD? Păi nu-l scoate din unitate. Dă restart la computer, și lasă-l să meargă (neaparat cu CD-ul înăuntru). Dacă se încarcă tot Windows-ul, atunci va trebui să dai iar restart iar când pornește computerul apasă tasta DEL (sau F2, în funcție de model) - îți scrie pe ecran ce tastă să apeși, mergi la secțiunea BOOT (diferă de la un calculator la altul, de asta nu pot spune cu exactitate) și alege CD-ROM-ul ca first boot device.
Salvează setarile, și încearcă iar. Dacă ai făcut ce trebuie vei vedea fereastra aceasta:


Dă enter, și Knoppix va începe să ruleze (de pe CD, nu e nici un risc în a pierde informații de pe hard disk).

Acum tot ce ai de făcut e să te bucuri de el!


Pentru că e versiune CD, are instalate puține aplicații. Dacă vrei o listă mai mare, alege varianta de DVD (o poți copia de aici), iar fișierul de verificare de aici. Programul de scriere e același. Singura diferența constă în aceea că îți trebuie unitate DVD de scriere (mai toate calculatoarele noi dețin așa ceva).

Distracție plăcută!