Cum sa iti faci o imagine mozaic

Ce e o imagine mozaic? Uite un exemplu:


Există mai multe metode. Imaginea de mai sus a fost creată cu ajutorul programului Mosaic Creator. Pentru 30 de zile te poți bucura de el în mod gratuit. Îl poți copia de aici: www.aolej.com. Este un program intuitiv, ușor de utilizat, oferind un vrăjitor pas cu pas. De ce vei avea nevoie: de poza în original după care vrei să creezi mozaicul și cât mai multe imagini, care vor contitui mozaicul final (poza de mai sus este construită din ~ 100 de imagini diferite). Cu cât poza ta este mai colorată, programul va folosi mai multe imagini pentru a o genera.
De asemenea mai poți construi și text colorat (ASCII) care să semene cu imaginea dorită.


Am găsit și un program gratuit, www.andreaplanet.com care prezintă anumite avatanje față de Mosaic Creator oferind 500 de imagini pe care le poți utiliza în construirea imaginii, poate fi utilizat în Windows, Linux și Mac, un program cu ajutorul căruia poți extrage imagini din filme iar dacă ai nevoie de el în scopuri comerciale (dacă vrei să construiești o imagini mai ,,seriosă”, profesionistă discută cu autorul).

O altă soluție, rapidă și mult mai ușor de folosit este site-ul www.pixisnap.com unde nu mai ai nevoie decât de poza cu tine fără a mai fi nevoit să mai ai alte poze (decât dacă ții morțiș). Poza rezultată ți-o poți face fundal pe contul de MySpace, descktop pe ecran. Dezavantajul este că va adăuga o reclamă în colțul pozei. Dar avatajul este că nu trebuie să instalezi nimic în computer.

Și mai există și alte site-uri gratuite, precum: www.pictosaic.com sau programe cu bani www.mosaizer.com (acesta din urmă din prezentare mi-a făcut o impresie mai bună).

Ia-ți Linux-ul la plimbare

Există avantaje și dezavantaje în a utiliza o distribuție de Linux ca sistem de operare. Cel mai mare avantaj îl constituie faptul că majoritatea distribuțiilor sunt gratuite. Pe lista de avantaje putem include portabilitatea, adică să ai sistemul tău de operare pe un stick (că așa e frumos: când te duci în vizită la cineva să te duci cu SO-ul tău). Spuneam cândva cum poți să-ți instalezi Knoppix pe un CD / DVD. Dar avantajul pe care îl constituie stickul față de CD este că fișierele pot fi modificate și salvate pentru viitoarele sesiuni.
Lista de avantaje continua, însă nu trebuie să uităm că există și o listă de dezavantaje (pentru cei ce refuză să vadă dezavantaje, uite o prezentare aici).

Deci până la urmă vrei Linux pe stick. Programul îl găsești la adresa: aici (site-ul oficial: unetbootin.sourceforge.net). După copiere să ai grijă să introduci stickul și foarte important dacă ai setată Romania să treci pe US. După iți alegi distribuția dorită (eu am ales Slax pentru că e mic și foarte rapid), verifici dacă a recunoscut corect stickul și va începe copierea de pe net. Dacă ai deja o imagine în calculator, verifică dacă se află pe lista de distribuții suportate (aici) și apasă OK. După 5 minute eu ascultam muzică în Slax, dar asta depinde de dimensiunea imaginii care trebuie copiată și de viteza internetului tău, desigur.


Ultimul pas este să dai restart și să alegi ca sistemul să pornească (să boot-eze) de pe stick (în timp ce se încarcă apasă F1, F2, F12 sau DEL pentru configurare).